gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Z cyklu: kuchnia góralska. Moskole grulane z masyłkiem cosnkowym

Leave a comment


DSC_0184

DSC_0192

Nie, to nie literówka w tytule, u nas na Podhalu tak sie goda:) Nazwa bloga zobowiązuje, zatem dzisiejszy wpis jest z cyklu “kuchnia góralska”.

Zapytacie co to moskol. Ano placek z ziemniaków (gruli), mąki, jajka i soli, czasem z dodatkiem drożdży i mleka. Ostatnio, przy okazji przeglądania starych zdjęć w rodzinnym domu, wpadła mi w ręce książeczka autorstwa Zdzisławy Zegadłówny pt. “Kuchnia góralska”. A w niej kilka słów o tym, co drzewiej jadali mieszkańcy Podhala (notabene była to kuchnia bardzo uboga w produkty) i sporo przepisów, które autorka wyszperała, wysłuchała i cierpliwie spisała odwiedzając tradycyjne góralskie domy. W książeczce znajdziemy przepisy na bryjkę codzienną, bryjkę śrutowaną, kluskę mysiatą, kluskę jarcaną, kapustę na wędzonej gęsinie, kołacze, kwaśnicę i wiele innych.

Moskol ma wiele twarzy. Możemy przyrządzić zwykłego moskola, moskola zakopiańskiego (na drożdżach) lub moskola grulanego. Ja swojego pierwszego moskola jadłam dawno temu w zaprzyjaźnionym góralskim domu w Ratułowie. Moskole przygotowywała babcia – seniorka rodu. Od tego czasu jestem fanką tych prymitywnych placków, które oryginalnie były pieczone na blasze kuchennej tradycyjnego węglowego pieca.

DSC_0127

A oto, co pisze Zegadłówna na temat pochodzenia moskoli: Tradycja mówi, że moskole przywędrowały na Podhale przed pierwszą wojną światową, kiedy to różne ciężkie prace w Galicji wykonywali jeńcy rosyjscy. Oni właśnie piekli takie placki na prymitywnych, urządzanych obok miejsca pracy paleniskach. Często było to ognisko nakryte blachą. Zwyczaj pieczenia moskoli na płycie kuchennej zachował się do dziś.

DSC_0183Dziś moskole znajdziecie bez trudu w menu każdej szanującej się regionalnej knajpy przy Krupówkach, w Kościelisku czy Bukowinie Tatrzańskiej. Zwykle podawane są w towarzystwie masła czosnkowego. Gdy jestem w rodzinnym mieście, moskole na przystawkę zawsze zamawiam w Restauracji “Nosalowy Dwór” u podnóża stoku Nosala. Tam moskole pieczone są na płycie grillowej, a w mojej wersji na suchej patelni ceramicznej.

DSC_141101 (58)Moskol serwowany w restauracji “Nosalowy Dwór” w Zakopanem

DSC_0202

MOSKOL GRULANY WG “KUCHNI GÓRALSKIEJ” ZDZISŁAWY ZEGADŁÓWNY

utarte surowe ziemniaki

mąka

sól

Utarte ziemniaki odcedzić. Masę połączyć z mąką i solą. Uformować placek i piec na blasze kuchennej. Taki moskol smakuje najbardziej ze smalcem.

 

MOSKOL GRULANY Z COSNKOWYM MASYŁKIEM A.D. 2014 (moja wersja)

/porcja dla 3 osób/

1/2 kg gruli (ziemniaków)

ok. 150 g mąki pszennej

1 jajko

1/2 szklanki maślanki naturalnej

pieprz

sól

Grule obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po ostudzeniu ubijamy jak na pure. Grule wykładamy na stolnicę lub do szerokiej miski. Dodajemy maślankę, pieprz i sól do smaku oraz po trochu mąkę. Zagniatamy ciasto, co chwilę podsypując je mąką. Ciasto powinno być elastyczne, ale trudno odchodzące od ręki. Z ciasta formujemy placki o grubości ok. 1 cm, które smażymy na średnio rozgrzanej patelni (suchej, bez tłuszczu!).

Moskole podajemy z masłem czosnkowym lub czosnkowo-ziołowym. Wyśmienicie smakują również w towarzystwie oscypka z grilla z brusznicą (dla niewtajemniczonych: z borówką:)).

Smacznego:)

DSC_0197

DSC_0187

DSC_0197

DSC_0199

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s