gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Łatwe ciasto z gruszkami i orzechami na miodzie

Leave a comment


DSC_0228

DSC_0245Spieszymy się, żeby wykorzystać tegoroczne gruszki, które wciąż jeszcze są w sprzedaży.

Dziś łatwe ciasto na miodzie z dużą ilością tych owoców. Z przepisu wyrwanego z “babskiej” gazetki, który swego czasu wręczyła mi E.:) Przepis zmodyfikowałam, lekko odchudzając go, tzn. zmniejszając ilość cukru i masła oraz nie dodając na wierzch słodkiego syropu. Miejmy wrażenie, że jest dzięki temu zdrowiej;)

Tutaj przeczytacie więcej o tej kulinarnej historii z pociągu relacji Warszawa Centralna – Kraków Główny: https://gazdowanie.wordpress.com/2014/10/30/o-tropicielce-przepisow-i-kruchej-tarcie-ze-sliwkami/

W dzisiejszej sesji towarzyszyła mi moja Bratanica Zosia – zbuntowana degustatorka “na redukcji”, wielbicielka second-handów, posiadaczka glanów i długich palców, którymi swego czasu wygrywała koncerty fortepianowe.

DSC_0226

DSC_0254

CIASTO NA MIODZIE Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI

4 gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych

150 g mąki pszennej tortowej

100 g cukru pudru

3 łyżki miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

150 g roztopionego w rondelku masła

2/3 szklanki mleka

1 jajko

100 g orzechów włoskich

 

Gruszki kroimy w w ósemki lub ćwiartki i podsmażamy 3-4 minuty na patelni z dodatkiem łyżki wody.

Mąkę mieszamy w misce z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Następnie dodajemy masło, miód, mleko oraz jajko i całość miksujemy do połączenia się składników. Dorzucamy posiekane na kawałki orzechy włoskie i mieszamy masę drewnianą łyżką.

Ciasto przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

DSC_0249

DSC_0243

DSC_0247

DSC_0256

DSC_0252

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s