gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Rude Baśki i ciasto orzechowe

Leave a comment


Obraz 036Sobota. Obudziłam się o 6:30. Wracając z łazienki zauważyłam, że gałęzie dwóch dorodnych smreków (czyli świerków po góralsku:)) za oknem mocno się bujają, choć nie było wiatru. Po drzewach ganiały się… dwie rude wiewiórki. Wielbicielki porannej zabawy w berka.

Przypomniało mi się, że mieszkając w naszym pierwszym domu w Zakopanem, niedaleko Wielkiej Krokwi, w pewnym okresie baśki były stałymi bywalczyniami. Schodziły się z całej okolicy, to był ich punkt zborny i darmowa jadłodajnia na tzw. Parcelach Urzędniczych (dziś tej nazwy już chyba nikt nie pamięta…).

Przychodziły rude, czarne, brązowe, niektóre z filuternymi pędzelkami na uszach. Jedne mniej, inne bardziej odważne. Bywały “bezczelne” osobniki, które właziły do kuchni przez lufcik i skakały po meblach, co czasem kończyło się rozbiciem wazonu lub innej ceramicznej skorupy rodem z fabryki we Włocławku (co doprowadzało moją Mamę do rozpaczy).

Rodzice dokarmiali wiewiórki orzechami, a one czasem dawały się odrobinę oswoić. Te odważniejsze nie bały się jeść z ręki, a jedna ruda baśka, wyjątkowo odważna (zapewne wiewiórczy głodomor), nawet wskakiwała mi na kolana, by dostać orzeszka. Oczywiście na ten moment musiałam zastygać w bezruchu, by jej nie spłoszyć. Bywało, że wiewiórki czasem ginęły pod kołami samochodów, przebiegając przez ulicę, ale nawet to nie przeszkodziło im w odwiedzinach jadłodajni na Żeromskiego.

Historia z wielbicielkami orzechów natchnęła mnie, by upiec łatwe ciasto z orzechami, czekoladą i jeżynami. W sam raz na poprawę humoru w szare, jesienne popołudnie.

SAMSUN002-2Mój ukochany Dziadek Mietek dokarmiający zakopiańską baśkę

SAMSUN001-2Pora obiadowa:)

Obraz 042

CIASTO ORZECHOWE Z JEŻYNAMI

200 g masła

100 g + 50 g cukru trzcinowego

50 g miodu

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

3 jajka

50 ml mleka

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

250 g jeżyn (mogą być mrożone)

50 g orzechów laskowych, zmielonych

 

W garnuszku roztapiamy masło, miód i 100 g cukru trzcinowego. Studzimy.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę, orzechy. W osobnej misce ubijamy jajka z 50 g cukru, dodajemy mleko i cukier waniliowy. Łączymy z roztopionym masłem i mieszanką mąki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie masłem. Do tortownicy wlewamy ciasto, na wierzchu układamy jeżyny. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 190°C, następnie zmniejszamy do 170°C i dopiekamy jeszcze ok. 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto upiekło się. Studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku.

Smacznego:)

Obraz 039P.S. Przepis pochodzi z książki “White Plate. Słodkie” Elizy Mórawskiej. Jest to bardzo łatwe ciasto, jedno z pierwszych, które wypróbowałam po zakupie książki.

Obraz 043Obraz 034DSC_0138Baśka mazowiecka

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s