gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Z cyklu: francuska klasyka kulinarna. Kurczak z pieczarkami w sosie z białego wina

Leave a comment


DSC_0301

DSC_0286

Nadal testuję przepisy z książki dziewczyny o orzechowym spojrzeniu – “Małej paryskiej kuchni” Rachel Khoo. Dziś kolejny klasyk w nieco lżejszej odsłonie: kurczak (lub indyk w zależności od drobiowych preferencji) z pieczarkami w kremowym sosie na bazie białego wina. Rachel twierdzi, że nie da się zepsuć tego klasycznego dania, no i warto znać przepis na sos z białego wina. Można go przyprawić świeżymi ziołami – natką pietruszki albo koperkiem – i dodawać do wielu innych składników, nie tylko kurczaka i pieczarek.

Danie smakuje najlepiej z makaronem lub ryżem. Co tu dużo mówić, miłośnicy kuchni francuskiej oraz mięsożercy niewątpliwie będą usatysfakcjonowani. Zatem do dzieła!

DSC_0290

DSC_0276

POULET AUX CHAMPIGNONS AVEC UN SAUCE AU VIN BLANC CZYLI KURCZAK Z PIECZARKAMI W SOSIE Z BIAŁEGO WINA

/porcja dla 4 osób/

50 dg piersi kurczaka lub indyka, pokrojonej na małe kawałki

2 łyżki masła lub oleju

25 dg pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w cienkie plastry

garść drobno posiekanego estragonu lub natki pietruszki

opakowanie makaronu lub ryżu

sos:

3 dag masła

3 dag mąki

450 ml bulionu drobiowego

125 ml białego wytrawnego wina

4 łyżki śmietany kremówki

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz

 

Przyrządzamy sos: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę. Mieszamy aż zasmażka uzyska złocistą barwę. Zdejmujemy z ognia i stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając. Następnie ponownie stawiamy rondel na średnim ogniu i gotujemy ok. 10 minut, często mieszamy sos,by się nie przypalił. Następnie do sosu wlewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy do sosu śmietanę, sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku.

Przygotowujemy kurczaka/indyka: na patelni roztapiamy masło/olej, wrzucamy mięso (wcześniej lekko oprószone solą i pieprzem), podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy całość ok.  5-7 minut, do czasu, gdy mięso stanie się miękkie w środku.

Gotujemy makaron al dente lub ryż.

Mięso i pieczarki łączymy z sosem, dodajemy estragon lub natkę pietruszki.

Makaron/ryż polewamy sosem i posypujemy odrobiną natki pietruszki.

Smacznego:)DSC_0294

DSC_0300

DSC_0291

DSC_0281

DSC_0293

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s