gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Domowa pizza z szynką serrano, oliwkami, fetą i mozzarellą

Leave a comment


DSC_0176

DSC_0198

Czasem “chodzi” za mną pizza. Nie taka z włoskiej trattorii czy sieciówki, ale domowej roboty. Ciasto na taką pizzę cierpliwie wyrasta w cieple i zaciszu kuchni, by następnie rozłożone na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek urosnąć w piekarniku. Robię całą blachę takiej pizzy, objadamy się nią, a to, co pozostanie z obżarstwa pakuję na następny dzień do pracy albo zawożę do Rodziców, którzy przekonują się do nowych smaków. Tak różnych od tradycyjnej kuchni polskiej.

Dzisiaj przedstawiam Wam  prostą, smaczną pizzę domowej roboty. Na wierzchu pizzy możecie umieścić praktycznie nieskończoną ilość kombinacji składników, również wegetariańskich. W mojej odsłonie są to dwa rodzaje wędliny, feta, oliwki i mozzarella. Ciasto przed nałożeniem składników obowiązkowo smarujemy sosem pomidorowym, jak każe włoska sztuka kulinarna.

Jeśli lubicie pizzę na grubym, puszystym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i rozpływających się w ustach składników, to… jest to przepis w sam raz dla Waszego podniebienia:)

DSC_0175

DSC_0189

DSC_0181

DOMOWA PIZZA Z SZYNKĄ SERRANO, KIEŁBASĄ SUCHĄ KRAKOWSKĄ, FETĄ, OLIWKAMI I MOZZARELLĄ

/porcja dla 4 głodnych osób/

na ciasto:

1/4 opakowania świeżych drożdży

łyżeczka cukru

szklanka letniej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

3 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

na wierzch:

1/2 kartonika przecieru pomidorowego lub passaty

ząbek czosnku, posiekany drobno

opakowania szynki serrano lub szynki parmeńskiej

10-12 plasterków kiełbasy suchej krakowskiej

1/2 opakowania sera feta

15 szt. zielonych oliwek

duże opakowanie mozzarelli

 

W misce mieszamy rozdrobnione widelcem drożdże z cukrem i wodą, miskę przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przecier/passatę pomidorową dokładnie łączymy z posiekanym czosnkiem. Blachę z piekarnika smarujemy równomiernie oliwą i wykładamy na niej ciasto, czyli spód pizzy. Na nim rozsmarowujemy sos pomidorowy. Następnie układamy oba rodzaje wędliny, fetę, pokrojone oliwki i plastry mozzarelli.

Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210ºC, pieczemy ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Smacznego:)

DSC_0192

P.S. Przepis na spód pizzy pochodzi ze zmodyfikowanego przeze mnie przepisu z bloga http://www.kuchniaagaty.pl. W oryginale są dwa rodzaje mąki i drożdże instant, u mnie tylko mąka pszenna i świeże drożdże.

DSC_0196

DSC_0193

DSC_0155

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s