gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

O tropicielce przepisów i kruchej tarcie ze śliwkami

Leave a comment


DSC_0195

DSC_0207Półtora miesiąca temu byłam w podróży służbowej do Krakowa z dziewczynami z mojego zespołu projektowego. Na czas podróży pociągiem, jak zwykle wyposażyłyśmy się w świeżą prasę, niektóre z nas w kolorowe gazety “dla kobiet”. Mniej więcej w połowie podróży, podeszła do mnie E., trzymając w ręku plik już przejrzanych gazet. I rzekła: “Ania, wyrwij sobie przepisy, jest cały dział kulinarny o śliwkach”. Na co odparłam: “A Ty nie chcesz ich zachować dla siebie?”. Jakież było moje zdziwienie, gdy E. odparła z rozbrajającą szczerością: “A po co? Jak będę chciała coś z tego ugotować, zajrzę na Twojego bloga”.

No cóż, takie podejście stanowi nie lada wyzwanie:) Zatem dziś serwujemy coś słodkiego z kolorowej gazetki, której tytułu nie pamiętam. Zapraszam na kruchą tartę ze śliwkami.

DSC_0225

DSC_0191

DSC_0210

DSC_0214

DSC_0219

KRUCHA TARTA ZE ŚLIWKAMI

kruchy spód:

1,5 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

100 g zimnego masła

2 żółtka

1 łyżka jogurtu greckiego

1 łyżka zimnej wody

nadzienie:

150 g gęstej śmietany

150 g jogurtu greckiego

1 opakowanie budyniu waniliowego

1/3 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka cukry z prawdziwą wanilią

na wierzch:

1/2 kg śliwek (najlepiej węgierek)

 

Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto, po czym owijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 1/2h.

Przygotowujemy nadzienie: w misce miksujemy wszystkie składniki. Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Kroimy na ćwiartki.

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC, wyciągamy ciasto z lodówki i wylepiamy nim dno formy do pieczenia (o średnicy ok. 25 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce kuchennej, a następnie wylewamy na spód zmiksowane nadzienie. Na wierzchu układamy śliwki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem wierzch możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

DSC_0199

DSC_0220

DSC_0238

DSC_0223

DSC_0201

DSC_0196

DSC_0229

DSC_0208

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s