gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Sezon na dynie. Lasagne z musem dyniowym, szpinakiem, pieczarkami i ricottą

Leave a comment


DSC_0174

Dynia jest dla mnie nowym warzywem ‘do obróbki’, wcześniej jakoś nie było okazji, żeby eksperymentować z nią w kuchni. Zaczęłam ‘dyniową przygodę’ bardzo nieśmiało kilka tygodni temu: ugotowałam zupę z dyni i kukurydzy (wkrótce na blogu).

Jednak w ostatnią niedzielę moje drugie podejście do dyni było bardziej ambitne: lazania z musem z pieczonej dyni, szpinakiem z czosnkiem i cebulką oraz pieczarkami, ricottą i mozzarellą. Do tego ser pecorino romano i przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, sól i duża ilość kolorowego pieprzu. Twardy ser i przyprawy nadały daniu właściwy smak, ‘stunningowały’ lazanię.

A jak zrobić mus z pieczonej dyni? Dynię (użyłam odmiany Hokkaido) kroję na ćwiartki, posypuję pieprzem, rozkładam na papierze do pieczenia i piekę przez ok. 40-45 minut w temperaturze 190ºC. Po wystudzeniu z dyni odkrawam skórkę, a miąższ miksuję na mus w blenderze dodając do smaku pieprzu i soli himalajskiej.

Niektórzy domownicy, gdy danie wjechało na stół prosto z piekarnika, byli odrobinę sceptyczni: “Hmm, lazania z dynią? Dlaczego taka żółta? Bez mięsa?” (sic!). W trakcie jedzenia padło hasło: “W skali od 1 do 10 daję jej 8 punktów… a za wygląd 3”. No cóż, sami przetestujcie i oceńcie czy jest warta tej punktacji;) Dodam tylko, że moja starsza Bratanica, która jest na permanentnej redukcji (czytaj: odchudza się), przeliczając dzienną dawkę kalorii poprosiła o dokładkę:)

DSC_0166

DSC_0182

LASAGNE Z MUSEM DYNIOWYM, SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I RICOTTĄ

/porcja dla 5 głodnych osób/

12-13 płatów makaronu lasagne

mus z upieczonej i zmiksowanej małej dyni, doprawiony pieprzem i solą

opakowanie świeżego szpinaku baby

mała cebula

3 ząbki czosnku

300 g pieczarek

250 g sera ricotta

200 g twarogu chudego

120 g sera pecorino romano

1 żółtko

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki startego imbiru

100 g słonecznika uprażonego na suchej patelni

1 duża mozzarella

olej ryżowy

sól

pieprz kolorowy

 

Płaty lasagne gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy na talerz.

Przygotowujemy nadzienie: na suchej patelni smażymy pokrojone na plasterki pieczarki. Studzimy i przekładamy do miski. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy drobno posiekany szpinak. Smażymy 2-3 minuty na średnim ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce z pieczarkami łączymy mus z dyni, ricottę, twaróg, żółtko, dodajemy szpinak z czosnkiem i cebulą. Doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Do masy dodajemy startą 1/4 sera pecorino romano i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Na dnie żaroodpornej formy rozsmarowujemy 2-3 łyżki nadzienia dyniowo-serowo-szpinakowego, przykrywamy warstwą lazanii. Posypujemy pestkami słonecznika, kawałkami mozzarelli i łyżką startego sera pecorino. Następnie kładziemy warstwę nadzienia, przykrywamy lazanią, posypujemy słonecznikiem i oba rodzajami sera. Powtarzamy przekładanie, kończąc warstwą płatów lazanii. Posypujemy pozostałym słonecznikiem, startym serem i mozzarellą.

Lasagne pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190ºC.

Smacznego:)

DSC_0155Tak układamy warstwy lazanii

DSC_0165

DSC_0177

DSC_0169

DSC_0180DSC_0171

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s