gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Na jesienne smutki: ciasto marchewkowe z czekoladą i ananasem

Leave a comment


DSC_0152

DSC_0158

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza. W Tatrach nasuło śniega, jak mawiają górale, co boleśnie odczuwamy nawet na nizinnym Mazowszu. Za oknem szaro, buro i bez większych szans na promienie jesiennego słońca. Na rozgrzewkę proponuję upiec ciasto marchewkowe, które pachnie cynamonem, kardamonem i… piernikiem.

Pierwszy raz w życiu jadłam marchwiaka u mojej Teściowej. Nie miał dodatków w postaci ananasa czy czekolady, ale był zabójczo wilgotny i, co  tu dużo mówić – przepyszny. Wówczas, kilka lat temu, ciężko było mi uwierzyć w to, że dodatkiem (i to potężnym,biorąc pod uwagę jego ilość) do ciasta może być starta surowa marchew. A jednak. Dzisiaj i ja piekę ciasto z marchewki, z mnóstwem dodatków. Na marchwiaka najlepszy czas przychodzi jesienią, gdy potrzebujemy czegoś słodkiego i jednocześnie rozgrzewającego. Zapraszam!

DSC_0168

DSC_0154

MARCHWIAK Z ANANASEM I MLECZNĄ CZEKOLADĄ

4 jajka

100 g drobnego cukru trzcinowego

180 g stopionego i ostudzonego masła

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

400 g marchwi obranej i startej na tarce

100 g mlecznej czekolady posiekanej na drobne kawałki

mała puszka ananasa w krążkach

 

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopione masło, mieszamy.

W osobnej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, a następnie łączymy z jajkami. Dodajemy marchew i czekoladę, na końcu odsączonego z zalewy ananasa posiekanego na małe kawałki. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do żaroodpornej formy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180ºC.

Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo tak, jak w mojej wersji, możemy pokryć je polewą: miksujemy 1/2 opakowania serka mascarpone z sokiem z 1/2 pomarańczy i 2 łyżkami cukru pudru.

Smacznego:)

DSC_0162

DSC_0165Przepis pochodzi z książki “White Plate. Słodkie” Elizy Mórawskiej, którą cytowałam już na blogu: https://gazdowanie.wordpress.com/2014/09/27/testowanie-przepisow-sernik-tropikalny-z-migdalami/ Przepis zmodyfikowałam znacznie zmniejszając ilość cukru i dodając ananasa. Dodałam również polewę z mascarpone i soku z pomarańczy.

DSC_0163

DSC_0155

DSC_0169

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s