gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Szarlotka polska

2 Comments


DSC_0235

Klasyk wśród szarlotek. Lub jabłeczników, jak kto woli w zależności od regionu. Po zagnieceniu ciasta, które ma w składzie ekstrakt prawdziwej wanilii (w tym przypadku prosto z Madagaskaru), dłonie pachną cudownie waniliowo. Pełnię szczęścia można osiągnąć dodając na wierzch jeszcze ciepłego kawałka ciasta kulkę lodów waniliowych. Mniam!

DSC_0231

DSC_0224

SZARLOTKA POLSKA

na ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g masła

3 żółtka

80 g cukru trzcinowego

2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

1/8 łyżeczki sody oczyszczonej

na nadzienie:

1 kg jabłek (najlepiej antonówek lub szarej renety)

80 g cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków

1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

 

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części: 3/4 (wkładamy do lodówki na 1/2h) i 1/4 (do zamrażalnika).

Przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do dużego rondla, dodajemy łyżeczkę masła, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok. 15 minut pod koniec dodając cukier i przyprawy. Powinny mieć konsystencję rozpadającej się pulpy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu spodu wyjmujemy go na kratkę, lekko studzimy i układamy na wierzchu pulpę jabłkową. Z białek, które pozostały możemy ubić pianę i wyłożyć na jabłka. Na wierzchu ciasta robimy kruszonkę: wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

DSC_0240

DSC_0248

P.S. Przepis, z małymi modyfikacjami, pochodzi z książki “White Plate. Słodkie” Elizy Mórawskiej. Zmniejszyłam o 20 g ilość cukru zarówno w cieście, jak i w nadzieniu, a śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym. Przyprawy do jabłek można zastąpić 1-1,5 łyżeczki gotowej mieszanki do szarlotki.

DSC_0246

DSC_0252

DSC_0242

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

2 thoughts on “Szarlotka polska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s