gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Cannelloni wegetariańskie

Leave a comment


DSC_0246

Na blogu już dawno nie było przepisu z kategorii ‘italiano’, więc najwyższy czas, by nadrobić te zaległości. Dzisiaj coś włoskiego i jednocześnie wegetariańskiego. Choć szpinak, pieczarki i ricotta są raczej mdłymi składnikami, jednak odpowiednio doprawione, z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw komponują się w całkiem wyraziste danie. Polecam:)

DSC_0260

CANNELLONI WEGETARIAŃSKIE ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ

/porcja dla 4 osób/

opakowanie makaronu cannelloni

łyżka oliwy

sól

farsz:

300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki

opakowanie świeżego szpinaku

opakowanie sera ricotta

2 ząbki czosnku

cebula

łyżka oliwy z oliwek

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

kulka mozzarelli, pokrojona w plastry

sos pomidorowy:

opakowanie passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

łyżka oliwy

łyżeczka ziół  prowansalskich

sól, pieprz

 

Cannelloni obgotowujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Makaron odkładamy na talerz starając się, by rurki nie sklejały się.

Przygotowujemy sos: czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy passatę, podgrzewamy 5-7 minut, dodajemy zioła, pieprz i sól.

Na suchej patelni podsmażamy pieczarki do czasu, gdy wyparuje z nich woda. Następnie dodajemy oliwę, posiekaną cebulę, szpinak i czosnek, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odsączamy nadmiar wody, przekładamy do miski, dodajemy ricottę i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Cannelloni nadziewamy farszem. Żaroodporną formę do pieczenia smarujemy masłem, na dno wlewamy 2-3 łyżki sosu. Cannelloni układamy w formie, polewamy sosem pomidorowym, na wierzchu układamy mozzarellę.

Cannelloni pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut.

Smacznego:)

DSC_0248

DSC_0259

P.S. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis znaleziony na http://www.whiteplate.com. Zmodyfikowałam go dodając cebulę, passatę zamiast pomidorów w puszce, zaś cannelloni wstępnie obgotowałam.

DSC_0253

DSC_0251

DSC_0263

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s