gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Cukinie zapiekane z kurkami, kozim serem i kaszą

Leave a comment


DSC_0003

Na polu robi się coraz chłodniej, więc i w kuchni coraz częściej zerkamy w stronę piekarnika, nie tylko przy okazji przygotowywania słodkich wypieków. A moje ulubione kurki wciąż na fali. Tym razem zapiekane z pęczakiem, kozim twarożkiem, otulone delikatną cukinią. Propozycja w sam raz na październikowy obiad lub ciepłą kolację. Na rozgrzewkę, bo przecież… jesień idzie, nie ma na to rady:)

To co, zapiekamy?

DSC_0019

CUKINIE ZAPIEKANE Z KURKAMI I KOZIM SEREM I KASZĄ

/porcja dla 2 osób/

1 duża cukinia

szklanka kurek, umytych i oczyszczonych

szklanka kaszy pęczak (ugotowanej)

1/2 szklanki twarożku koziego (lub rolady)

1 średnia cebula

1 mały pomidor

korboc czyli wędzony ser (lub ser typu parmezan)

oliwa

 

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż, po czym wydrążamy miąższ, który drobno siekamy i przekładamy do osobnej miseczki. Cukinię przekładamy na blachę lub do żaroodpornego naczynia, posypujemy odrobiną pieprzu i skrapiamy oliwą. Cukinię umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy miąższ cukinii i podsmażamy na patelni na łyżce oliwy, po 2-3 minutach dorzucamy kurki i smażymy do miękkości. W misce łączymy farsz: kurki z cebulą, twarożek, kaszę. Podpieczoną  cukinię wyjmujemy z piekarnika i nadziewamy farszem. Wierzch posypujemy kawałkami korboca i układamy plasterki pomidora, oprószamy odrobiną pieprzu. Cukinie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego:)

 

DSC_0022

DSC_0014

DSC_0040

DSC_0042

DSC_0020

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s