gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Kukbuk rządzi, czyli placek z jabłkami, malinami i lawendą

Leave a comment


DSC_0222

DSC_0223

Zamówienie kolejnej rocznej prenumeraty magazynu “Kukbuk” postanowiłam uczcić upieczeniem placka z jabłkami i malinami z dodatkiem lawendy. Część składników potrzebnych do wypieku była w zasięgu ręki: jabłka i maliny pochodziły z bazarku, a lawenda z własnego ogrodu. Nie sądziłam, że ta ostatnia “na żywo” pachnie tak intensywnie. Wąchając perfumy, mydło czy saszetki lawendowe, zawsze byłam przekonana, że producenci przesadzają z intensywnością zapachu i celowo “podkręcają” go. Nic podobnego! Zapach prawdziwej lawendy, dopiero co zerwanej, jest równie obłędny.

A wracając do bohatera dzisiejszego wpisu, to przepis na ciasto pochodzi z internetowego wydania “Kukbuka”. Słodycz duszonych jabłek przełamuje kwaskowata nuta malin, a lawenda sprawia, że smak ciasta jest “nieoczywisty”. Lubię to!:)

 

DSC_0210

PLACEK Z JABŁKAMI, MALINAMI I LAWENDĄ

na kruchy spód:

250 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

80 g drobnego cukru trzcinowego

100 g masła

1 jajko

3 łyżki jogurtu greckiego

na nadzienie:

1,5 kg antonówek

1/2 szklanki cukru trzcinowego

łyżka miodu

1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

szczypta kardamonu

1 łyżka masła

120 g malin

kwiatostan lawendy

 

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałki. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło.

Do masła wrzucamy pokrojone jabłka, zasypujemy cukrem, przyprawami i zalewamy łyżką miodu. Dusimy pod przykryciem do momentu powstania musu jabłkowego, mieszając od czasu do czasu (ok. 1/2h). Studzimy.
Do miski wsypujemy mąki i cukier, dodajemy masło, szybko ucieramy. Dodajemy jajko oraz śmietanę. Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części, jedną odrobinę większą. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepiamy foremkę, ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy formę do lodówki na 1/2h. Po upływie tego czasu podpiekamy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na placek nieco większy od formy. Na podpieczony spód wykładamy duszone jabłka, a następnie maliny (maliny najlepiej rozłożyć tak, aby zostawić niewielki margines przy brzegach formy). Posypujemy łyżeczką brązowego cukru. Foremkę nakrywamy rozwałkowanym ciastem, zlepiając delikatnie z podpieczonym już spodem. Wierzch posypujemy lawendą, dociskając delikatnie kwiaty do ciasta. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180ºC na złoty kolor. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)

 

DSC_0219

P.S. W oryginale składnikiem kruchego ciasta była śmietana – zastąpiłam ją lżejszym jogurtem greckim.  Poniżej link do oryginału:

http://kukbuk.com.pl/przepis/2203,kruchy-placek-z-duszonymi-jablkami-malinami-i-lawenda

DSC_0232

 

DSC_0217

 

DSC_0229

 

DSC_0243

 

DSC_0221

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s