gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Tarta z gruszkami, ricottą i marcepanem

Leave a comment


DSC_0230

W każdy weekend piekę ciasto, aby umilić nam popołudniowe posiady z kawą, bo jak ktoś kiedyś trafnie to ujął “do kawy zawsze musi być coś słodkiego”.

Dzisiejsza propozycja to połączenie sezonowych plonów, czyli miękkich gruszek typu konferencja z “rozpustnym” marcepanem i delikatną ricottą. Dzięki tej ostatniej nadzienie rozpływa się w ustach, a słodycz wypieku sprawia, że chcemy… drugą filiżankę kawy, by bezkarnie zjeść kolejny kawałek:)

DSC_0201

TARTA Z GRUSZKAMI, RICOTTĄ I MARCEPANEM

na kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

1/2 kostki masła

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 jajko

szczypta soli

1 łyżeczka wody

na nadzienie:

1 opakowanie sera ricotta

3 gruszki

100 g marcepanu

1/3 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki soku z cytryny

2 jajka

150 g śmietany kremówki (36%)

 

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, po czym formujemy je w kulę i chowamy do lodówki na 1/2h.

Przygotowujemy nadzienie: gruszki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 15 minut, aż wierzch się zezłoci.

W misce umieszczamy: marcepan porwany na małe kawałki, kremówkę, cukier, ricottę, następnie wbijamy jajka i miksujemy całość do połączenia składników.

Podpieczone kruche ciasto studzimy na kratce kuchenne. Następnie wylewamy na nie 1/2 masy serowo-jajecznej, kładziemy plasterki gruszek i polewamy pozostałą masą.

Tartę pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego:)

DSC_0223-2

P.S. Przepis pochodzi z zeszłorocznego wydania magazynu “Weranda Country”. Zmniejszyłam ilość cukru i marcepanu w stosunku do oryginalnego przepisu.

DSC_0217

DSC_0235

DSC_0252

DSC_0215

DSC_0192

DSC_0250

DSC_0210-2

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s