gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Tarta z owocami jagodowymi

Leave a comment


DSC_0441

Koniec lata. Jestem zdziwiona, wręcz oburzona (sic!), że o godz. 20ej na polu (czytaj: na dworze) jest już ciemno. Powoli czuć nadchodzącą jesień. Poranne promienie słońca padają już pod innym kątem, a pod wieczór mienią się inaczej, złociście. Na chodnikach i w ogrodzie coraz częściej dostrzegam zwiędłe liście. Po powrocie z pracy coraz trudniej robić zdjęcia na blacie kuchennym, bo zastane światło już nie jest takie cudowne, jak w środku lata i zmrok zapada szybciej. Na bazarach co prawda wciąż mamy wysyp jabłek i pomidorów, lecz coraz częściej to śliwki zaczynają wieść prym na straganach. Wszystko płynie. Zwłaszcza czas:)

Na otarcie łez i pożegnanie lata proponuję dziś słodką tartę z owocami jagodowymi: borówkami amerykańskimi i jeżynami. To ostatni moment, by delektować się ich słodko-kwaskowatym smakiem.

DSC_0459

DSC_0435

TARTA Z OWOCAMI JAGODOWYMI

na ciasto:

350 g mąki

1 kostka masła

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 jajko

1 łyżeczka jogurtu naturalnego

na nadzienie:

300 g owoców jagodowych (borówki amerykańskie, jeżyny, etc.)

1/2 kostki masła

100 g cukru pudru

2 łyżki cukru trzcinowego

15 dag mąki

2 jajka

5 dag zmielonych migdałów (mogą być ze skórką)

 

Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części w następujących proporcjach: 3/4 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, pozostałą 1/4 również zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku.

Przygotowujemy nadzienie: masło miksujemy z cukrem (pudrem i trzcinowym), miksując dodajemy po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę i migdały. Do tak przygotowanej masy dodajemy 1/3 owoców jagodowych.

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Wyjmujemy z lodówki ciasto (3/4) i wylepiamy nim uprzednio posmarowaną masłem formę do pieczenia. Na ciasto wylewamy masę-nadzienie. Posypujemy pozostałymi owocami. Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałe ciasto i robimy kruszonkę ścierając je na tarce o dużych oczkach. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego:)

DSC_0465

DSC_0466

DSC_0485

DSC_0473

DSC_0442

DSC_0469

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s