gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Cukinia zapiekana z serem korycińskim i orzechami

Leave a comment


DSC_0019

Czy znacie już smak sera korycińskiego, regionalnego przysmaku rodem z Podlasia? To ser dojrzewający, zrobiony z krowiego mleka, jedynie z dodatkiem podpuszczki i soli. Jest produkowany również z dodatkami: np. czosnkiem niedźwiedzim, ziołami, lubczykiem lub kminkiem. Mój ulubiony  rodzaj sera korycińskiego jest upstrzony maleńkimi czarnymi ziarenkami – to czarnuszka.

Ze świeżym serem korycińskim jest jak z bundzem: najlepiej smakuje na pajdzie świeżego chleba, posmarowanej dobrym masłem. Tylko tyle i aż tyle. Swojskie, proste smaki. A kiedy bardzo zatęsknię za smakiem prawdziwego owczego oscypka, idę na bazar pod Halą Banacha i kupuję kawałek wędzonego sera korycińskiego. Co prawda jest wyprodukowany z krówskiego mleka, ale w smaku przypomina mój ukochany oscypek z bacówki “po sąsiedzku” u wylotu Doliny ku Dziurze…

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na cukinię zapiekaną z serem korycińskim oraz orzechami i koperkiem. Zaskakujące połączenie? Być może. Ale warto spróbować, by samemu ocenić czy po kilku kęsach zaskoczenie zmieni się w zadowolenie:)

DSC_0213

DSC_0014

CUKINIA ZAPIEKANA Z SEREM KORYCIŃSKIM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

1 cukinia

15-20 dag sera korycińskiego (najlepiej naturalnego, bez dodatków)

10 dag orzechów włoskich, łuskanych

garść posiekanego koperku

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

1 jajko

1/2 małego kubka jogurtu greckiego

oliwa z oliwek

świeżo mielony kolorowy pieprz

sól

Cukinię kroimy wzdłuż na pół, wykrawamy ze środka miąższ. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno, razem z miąższem cukinii podsmażamy na oliwie przez ok. 3-4 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC, umieszczamy w nim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wydrążoną cukinię, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 15 minut.

Orzechy drobno siekamy lub ubijamy w moździerzu. Koperek drobno siekamy. Do szklanki wbijamy całe jajko, dodajemy jogurt, dodajemy świeżo mielony pieprz i odrobinę soli do smaku. Łączymy w misce wszystkie składniki: miąższ cukinii z cebulą, posiekane orzechy, koperek oraz masę jogurtowo-jajeczną. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Podpieczone cukinie napełniamy tak przygotowanym farszem. Zapiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego:)

 

P.S. Jeśli macie trudność z kupnem sera korycińskiego, możecie go w ostateczności zastąpić serem typu feta.

DSC_0009

DSC_0021

DSC_0005

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s