gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Błyskawiczne ciasto z borówkami amerykańskimi

Leave a comment


DSC_0074

Sezon na borówki na szczęście nadal trwa. Jest ich całe mnóstwo na bazarach i prawie w każdym większym sklepie spożywczym. Może dlatego ostatnio niemal każde moje śniadanie ma w składzie te cudne owoce: czy to owsianka, czy jogurt z musli, bądź croissant z twarogiem i miodem. Wspólnym mianownikiem są borówki. I jeszcze mi się nie znudziły. Co prawda na naszych skromnych krzaczkach w ogrodzie zostało ich niewiele, ale liczę na to, że w przyszłym roku obrodzą ze zdwojoną siłą.

Dzisiejsza propozycja z borówkami w tytule, to super szybkie ciasto, które ma kilka nieskomplikowanych składników, zaś jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. A efekt gwarantowany. Sprawdziłam. Polecam:)

DSC_0055

CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

150 g mąki pszennej tortowej

150 g cukru trzcinowego

150 g masła

4 jajka

250 g borówek amerykańskich

otarta skórka z 1 cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

 

Masło ubijamy z cukrem trzcinowym na gładką masę. Dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Masę mieszamy,dodajemy 1/2 borówek i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy pozostałe borówki. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC przez ok. 45 minut. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

DSC_0078

DSC_0065

P.S. Przepis pochodzi z bloga makecookingeasier.pl. Zwiększyłam ilość borówek i odrobinę (o 25g) ilość mąki.

DSC_0076

DSC_0057

DSC_0083

DSC_0085

DSC_0095

DSC_0087

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s