gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Jak ogień z wodą. Pieczeń z indyka i pasztet wegetariański

Leave a comment


DSC_0097

Mniej więcej raz na kwartał piekę indyka z nadzieniem szpinakowo-czosnkowym. Świetnie nadaje się na kanapki i jest o niebo lepszy niż faszerowane indyki, które można kupić w sklepach na stoiskach z wędlinami. Indyka nadziewam czosnkiem, świeżymi liśćmi szpinaku, serkiem naturalnym i bułką namoczoną w mleku. Przynajmniej mam pewność, że w środku nie ma polepszaczy, wzmacniaczy smaku i innych dziwnych substancji, które sprawiają, że indyk waży więcej niż powinien i nie psuje się w mgnieniu oka. Niestety nie wiem czym był karmiony indyk i w jakich warunkach odbywała się hodowla, ale póki co, na to nie mam wpływu.

Tak się złożyło, że w czasie, gdy przygotowywałam rzeczonego indyka, moja Mama robiła pasztet według przepisu mego Brata. Pasztet wegetariański, z dużą ilością natki pietruszki i młodego czosnku.

Upieczony indyk spotkał się pewnego wieczoru na kolacji z pasztetem wege. Na pierwszy rzut oka, dwa przeciwieństwa nie do pogodzenia. Jednak, gdy jedno i drugie wylądowało na kromce świeżego wieloziarnistego chleba, okazało się, że stanowią zgrany duet. Było romantycznie i przy świecach. Sami zobaczcie:)

 

DSC_0096Indyk faszerowany szpinakiem i czosnkiem

DSC_0108Pasztet z soi, pieczarek, jajek i czosnku

INDYK FASZEROWANY SZPINAKIEM I CZOSNKIEM

1 średni filet z piersi indyka

1/3 opakowania serka naturalnego do smarowania pieczywa (np. Twój Smak Piątnica)

2 garście świeżego szpinaku

3 ząbki czosnku

1 mała kromka chleba lub 1/2 kajzerki

1/2 szklanki mleka

1 jajko

sól, pieprz

olej ryżowy lub z pestek winogron

szklanka wody

nić lub dratwa do związania pieczeni

Indyka wyjemy, sprawiamy i rozbijamy tłuczkiem na płasko (tak, by można było go następnie zrolować). Mięso obficie nacieramy solą i oprószamy pieprzem. Pieczywo namaczamy przez 10 minut w mleku, następnie odsączamy.

Przygotowujemy farsz: szpinak i czosnek siekamy, wrzucamy do miski, dodajemy pieczywo, serek i rozkłócone jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Na środku indyka rozsmarowujemy farsz. Mięso szczelnie zwijamy w roladę (przydadzą się do tej operacji cztery ręce) i związujemy nicią.

Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką wody, indyka polewamy 1/2 szklanki oleju.

Pieczemy ok. 75 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC. Co kwadrans polewamy mięso wodą i olejem znajdującym się w naczyniu, w którym pieczemy indyka (dzięki temu nie będzie “suchy” po upieczeniu).

DSC_0109

PASZTET WEGETARIAŃSKI Z SOI, PIECZAREK, JAJEK I CZOSNKU

1/2 kg soi, ugotowanej i odsączonej

30 dag pieczarek

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

2 jajka, ugotowane na twardo

1/2 pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

olej lub oliwa z oliwek

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i wszystko podsmażamy na oleju. Gdy masa wystygnie, wrzucamy do blendera razem z soją, posiekaną natką pietruszki i rozdrobnionym jajkiem. Aby pasztet nie był zbyt suchy, dodajemy kilka łyżek oliwy. Pod koniec miksowania dodajemy posiekany czosnek, pieprz i sól. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.

Tak przygotowany pasztet można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego:)

DSC_0106

DSC_0103

DSC_0100

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s