gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Smaki lata. Ciasto z ricottą i malinami

Leave a comment


Bardzo rzadko zdarza mi się kupować czasopisma z przepisami kulinarnymi. Wyjątek stanowi “Kukbuk”, który listonosz przynosi do domu raz na dwa miesiące, i którego lekturę dawkuję sobie, by nacieszyć przede wszystkim oczy wysmakowanymi zdjęciami.

Gdy gotuję, korzystam zwykle ze skarbnicy wiedzy kulinarnej, którą jest Internet (w tym kilka moich ulubionych blogów) lub z własnych, sprawdzonych patentów.

Ostatnio jednak popełniłam wyłomom w tej tradycji i kupiłam miesięcznik “Moje gotowanie”. Szukałam inspiracji na ciasto z malinami. Maliny kupiłam wyjątkowo smaczne, zaś moja wizyta na bazarze w B. skończyła się krótką pogawędką ze starszym panem sprzedającym te owoce z własnej działki. Pan mówiąc “chwilę Pani zajmę” strasznie utyskiwał na nieuczciwych sprzedawców, którzy za 7 zł sprzedają pojemniczki z malinami, które na wierzchu mają ładne owoce, a w środku… breję. I na dowód tego, że sam jest uczciwy, przesypał na moich oczach zawartość całego pojemniczka do drugiego pustego kartonika. Byłam po wrażeniem: żadnej zepsutej czy “cieknącej”maliny. Były warte tych 7 złotych:) Pożegnaliśmy się życząc sobie nawzajem wszystkiego dobrego.

Wracając do “Mojego gotowania”: znalazłam w numerze przepis na pyszny sernik z ricottą i z rzeczonymi malinami. Odrobinę zmodyfikowałam przepis i upiekłam smaczne, lekkie ciasto, które świetnie komponuje się z popołudniową kawą.

Mam nadzieję, że zdjęcia oddają to, o czym piszę, bowiem z nich jestem dziś szczególnie zadowolona:)

 

DSC_0098

DSC_0133

DSC_0091

CIASTO Z RICOTTĄ I MALINAMI

na ciasto:

1/3 kostki masła

130 g mąki pszennej tortowej

4 łyżki cukru pudru

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 żółtko

szczypta soli

na nadzienie:

250 g sera ricotta

100 g twarogu chudego (zmielonego lub dobrze rozdrobnionego)

opakowanie malin (250 g)

skórka otarta z cytryny

10-12 łyżek cukru pudru

5 łyżek mąki ziemniaczanej

1 żółtko

3 białka

300 ml mleka

 

Masło z mąką i szczyptą soli wyrabiamy na grudkowatą masę. W osobnej misce ubijamy cukier puder z żółtkiem i 2 łyżkami wody. Łączymy z masą z mąki i masła, dodajemy jogurt i wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie. Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy na 1h w lodówce.

Przygotowujemy nadzienie: skórkę z cytryny, 1/2 cukru, 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną ubijamy w garnku. Dolewamy mleko i mieszamy, aby nie było grudek. Następnie na małym ogniu ubijamy masę, aż zgęstnieje, następnie studzimy. Do masy dodajemy ricottę i twaróg, łączymy w jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i pozostałym cukrem pudrem. Następnie delikatnie łączymy obie masy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno formy oraz boki. Na dnie formy układamy połowę malin. Na owocach układamy masę serową, a na niej resztę malin. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 75 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

DSC_0063

DSC_0079

DSC_0107

DSC_0121

DSC_0155

DSC_0118

DSC_0095

DSC_0132DSC_0077

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s