gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Ratatouille

Leave a comment


DSC_0031

Pamiętacie sympatycznego szczura o imieniu Remy z animowanego filmu Disneya, który uwielbiał gotować, i który miał wyrafinowany węch i smak ? A pamiętacie chudego jak patyk krytyka kulinarnego, który krążył po paryskich restauracjach przyznając i odbierając im gwiazdki Michelin? Ten film to “Ratatouille”, jedna z bajek, na której byłam dawno temu w kinie z moimi Bratanicami, które za chwilę… będą pełnoletnie:)

Ratatouille to tradycyjne prowansalskie danie jarskie, złożone z dojrzałych pomidorów, bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli i czosnku. Można je jeść jako warzywny dodatek do drugiego dania. Można je serwować po prostu jako danie główne, ze świeżą bagietką, którą zbieramy resztki pysznego sosu z talerza. Bon appétit!

 

RATATOUILLE

/porcja dla 4 osób/

4 duże pomidory

1 średni bakłażan

1 cukinia

3 papryki, różnokolorowe

3 średnie cebule

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

1 łyżka ziół prowansalskich

olej ryżowy do smażenia

pieprz, sól

 

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy garnek, w którym będziemy kolejno dusić poszczególne składniki. Bakłażana myjemy, kroimy na plastry, rozkładamy na talerzu i oprószamy solą. Zostawiamy go na kwadrans, by pozbyć się goryczki. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ósemki. Papryki kroimy w paski (gniazda nasienne wyrzucamy). Cukinię kroimy w talarki, które następnie kroimy na pół. Po kwadransie bakłażana płuczemy i kroimy w paski.

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem, dodajemy bakłażana i zioła prowansalskie, całość podsmażamy. Następnie dorzucamy cukinię, potem paprykę, na końcu pomidory. Całość dusimy ok. 15 minut, aż warzywa puszczą smakowity sok. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Tak przygotowane ratatouille serwujemy na ciepło. Najlepiej smakuje ze świeżą pszenną bagietką.

Smacznego:)

 

DSC_0042

DSC_0035

DSC_0038

DSC_0050

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s