gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Z cyklu kuchnia góralska: spór o Żabie i naleśniki z bryndzą w tle

Leave a comment


DSC_0023

Spór  o Żabie, czyli Morskie Oko toczył się przez cały XIX wiek między Węgrami a Polską (a właściwie ówczesną Galicją) i zakończył w 1902 r. wyrokiem sądu arbitrażowego w Grazu. Wyrok przyznawał Galicji pełne prawa do całego Morskiego Oka, Czarnego Stawu pod Rysami i wyznaczył do dziś aktualną granicę między Polską a Słowacją.

Sąd  obradował w Grazu, rozpatrywał całą sprawę od 1320 r., dokonał wizji lokalnej w Tatrach i po dalszych obradach w Grazu wydał tam jednomyślny wyrok, 13.IX.1902 r., wg którego granica państwowa biegnie z Rysów ku północy, Granią Żabiego, po czym – od miejsca gdzie grań się rozpłaszcza – w jej przedłużeniu dalej ku północy do Rybiego Potoku i nim jeszcze ok. 700 m do jego spływu z Białą Wodą (…). [Z. i W.H. Paryscy, Wielka Encyklopedia Tatrzańska, Poronin 1995]

 DSC_0166Widok z Rysów: w dole Czarny Staw pod Rysami i Morskie Oko

Robert Makłowicz w jednej ze swoich wczesnych książek kulinarnych przytacza anegdotę związaną z owym sporem o Żabi Staw, oczywiście w kontekście kulinariów. Otóż podobno Polacy wygrali tę potyczkę, ponieważ delegacja na czele z prof. Oswaldem Balzerem (będącym wielkim orędownikiem przynależności Morskiego Oka do Galicji), przywiozła na kluczowe posiedzenie sądu w Grazu pewną intrygującą paczuszkę, którą wręczono następnie szwajcarskim arbitrom. Górale wieźli w niej… naleśniki z bryndzą i oscypkiem, które tak zachwyciły skład sędziowski, że ten ostatecznie wydał wyrok korzystny dla Polaków.

Dziś każdy może poznać obłędny smak naleśników tatrzańskich z bryndzą i oscypkiem. I choć bryndza na naszych stołach zwykle nie pochodzi z bacówki pana Rychtarczyka na Rusinowej Polanie, lecz jest termizowana i z domieszką krówskiego mleka (tak, krówskiego. Krowiego mówią cepry i pany, ale o tym może innym razem), koniecznie spróbujcie tego specjału.

 

TATRZAŃSKIE NALEŚNIKI Z BRYNDZĄ I OSCYPKIEM

/proporcje na ok. 7-8 naleśników/

na naleśniki:

szklanka mąki (np. pół na pół pszennej i gryczanej)

2 jajka

szklanka wody mineralnej gazowanej

szklanka mleka

2-3 łyżki oliwy z oliwek

spora szczypta soli (ale nie za duża, bryndza i oscypek są słone)

olej ryżowy do smażenia

na nadzienie:

3 opakowania bryndzy

3 ząbki czosnku

1/2 kubka małego jogurtu greckiego

1/2 pęczka koperku

świeżo mielony pieprz do smaku

starty oscypek do posypania naleśników

 

Z podanych składników ubijamy trzepaczką ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 10-15 minut.

Przygotowujemy farsz: bryndzę kruszymy, dodajemy jogurt, posiekany drobno czosnek i koperek. Dodajemy pieprz do smaku. Całość mieszamy do połączenia  się składników w gładką masę.

Na odrobinie oleju smażymy naleśniki. Następnie na każdy z naleśników nakładamy farsz i zwijamy w ulubiony sposób. Na wierzch kładziemy wiórki startego oscypka. Aby danie było ciepłe, a oscypek rozpływał się na naleśnikach, umieszczamy całość na ok. 5 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Niecierpliwi i oszczędzający energię elektryczną mogą osiągnąć podobny efekt umieszczając tak przygotowane naleśniki na suchej patelni na małym ogniu.

Smacznego panockowie i paniusie:)

DSC_0084

P.S. Tatrzańskie cudo smakuje również obłędnie z najprostszym sosem czosnkowym. Pisałam o nim tutaj:

https://gazdowanie.wordpress.com/2014/07/03/kipi-kasza-peczak-i-spolka

DSC_0049

DSC_0064

DSC_0068

DSC_0043

DSC_0070

Obraz 104

DSC_0018

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s