gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Powrót do tradycji. Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Leave a comment


DSC_0116

Sobotni poranek. Wpadliśmy na rynek w B., gdzie oczy same śmiały się do świeżych owoców i warzyw. Przedzierając się wąskimi uliczkami między leciwymi paniami prowadzącymi swoje rowery i wózki na kółkach, a mamami ze znudzonymi latoroślami, udało nam się zaopatrzyć w dojrzałe w mazowieckim słońcu pomidory, cebulę i bakłażana na jutrzejszą śniadaniową szakszukę. Sobotni dzień targowy. Obok siebie, ramię w ramię stoją umęczeni upałem handlarze warzyw i sprzedawcy chińskich nożyków i misek z melaminy za dwa złote. Mydło i powidło.

Kupiliśmy też czerwone porzeczki, które postanowiłam wykorzystać na ciasto. Dziś powrót do tradycji rodem z koła gospodyń wiejskich: pleśniak z porzeczkami. Kwaskowaty, na słodkim kruchym cieście pokryty warstwą białek. Duża blacha na duży apetyt. A w kuchni wciąż pachnie waniliowo-maślano:)

DSC_0097

PLEŚNIAK Z PORZECZKAMI

6 jajek

3,5 szklanki mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kostka masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka wody

szklanka cukru trzcinowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

750 g czerwonych porzeczek

cukier puder po posypania wierzchu

 

Żółtka oddzielamy od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy posiekane masło, ekstrakt waniliowy, 1/3 szklanki cukru, jogurt i wodę. Zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na na dwie części: 1/4 (owijamy w folię i wkładamy na 1/2h do zamrażarki) i 3/4 (owijamy w folię i wkładamy do lodówki). Ubijamy pianę: białka ze szczyptą soli, pod koniec miksowania dodajemy 1/3 szklanki cukru i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Wyjmujemy 3/4 ciasta z lodówki, wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy ok. 15 minut. Studzimy. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy umyte i osuszone porzeczki wymieszane z pozostałym cukrem. Przykrywamy warstwę owoców pianą z białek. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta, ścieramy na tarce i wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego:)

 

DSC_0105

DSC_0115

DSC_0128-2

P.S. Przepis pochodzi z magazynu “Weranda Country”, wzbogaciłam go wanilią.

DSC_0102

 

 

 

 

DSC_0124

DSC_0082

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s