gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Tarta twarogowo-morelowa

Leave a comment


DSC_0035

Kupiłam na rynku pierwsze w tym roku morele. Są odrobinę twarde, ale i te nadają się do ciasta, jeśli najdzie Was ochota na popołudniową słodycz przełamaną kwaskowatą nutą pieczonych moreli. Wielbiciele nabiału również znajdą w tej tarcie coś dla siebie: dominujący twaróg “podkręcony” odrobiną prawdziwej wanilii.

DSC_0070

TARTA TWAROGOWO-MORELOWA

na ciasto:

2 szklanki mąki

100 g zimnego masła

1/3 szklanki cukru

jajko

szczypta soli

na nadzienie:

300 g twarogu (może być półtłusty)

1/2 kg dojrzałych moreli

1/2 szklanki śmietany 12%

1/3 szklanki jogurtu naturalnego

1/2 szklanki cukru

łyżka cukru z prawdziwą wanilią

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

skórka starta z 1/2 cytryny

szczypta soli

cukier puder do posypania wierzchu

 

Przesianą mąkę wsypujemy na stolicę, dodajemy zimne masło, cukier, jajko i sól. Całość dokładnie siekamy. Szybko zagniatamy ciasto, po czym zawijamy w folię i umieszczamy je na co najmniej 1/2h w lodówce (lub na kwadrans w zamrażalniku).

Przygotowujemy nadzienie: twaróg przekładamy do dużej miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, jogurt, oba rodzaje cukru, szczyptę soli, jajka, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto rozkładamy w formie do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut aż do zrumienienia wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy.

Morele kroimy na pół i pestkujemy.

Nadzienie wlewamy na podpieczony spód i dekorujemy morelami.

Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 190°C (200°C z termoobiegiem).

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

DSC_0007

 

DSC_0021

 

DSC_0030

DSC_0074

DSC_0016

 

DSC_0068

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s