gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Szparagowo

Leave a comment


Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Dzisiaj na pożegnanie zielonych i białych łodyżek banalnie prosty przepis na szparagową ucztę.

DSC_0079

 

DSC_0068

SZPARAGI ZAPIEKANE W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PARMEZANEM I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ

pęczek zielonych szparagów

2 płaty mrożonego ciasta francuskiego

kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej

kawałek parmezanu (lub innego twardego sera)

oliwa z oliwek

pieprz, sól morska

 

Piekarnik rozgrzewamy do 220° C. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga zawijamy w plaster ciasta francuskiego, na którym kładziemy kawałek szynki. Tak przygotowane szparagi układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Szparagi posypujemy pieprzem i odrobiną soli. Obficie posypujemy startym parmezanem. Dodatkowo całość skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 10 minut. Podajemy natychmiast.

Smacznego:)

DSC_0090

 

DSC_0091

 

DSC_0053

 

DSC_0092

DSC_0080

 

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s