gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Weekendowe śniadania: jajka zapiekane z fetą, suszonymi pomidorami i parmezanem

Leave a comment


W naszym domu są od jakiegoś czasu jedną z ulubionych propozycji weekendowych śniadań. W ciągu tygodnia oczywiście nie mamy czasu na przygotowanie porannego posiłku, który zabiera co najmniej pół godziny. O 6:50 rano 1/2 godziny to tyle, co wieczność! A ja niestety mam słabość do włączania funkcji “drzemka” po pierwszym sygnale budzika:) Dlatego też, śniadanie z zapiekanymi jajkami w roli głównej celebrujemy wyłącznie w weekendy. Uwierzcie, są wyśmienite!

DSC_0108

 

Obraz 037

DSC_0226

JAJKA ZAPIEKANE Z FETĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I PARMEZANEM

porcja dla 2 osób:

3-4 jajka

mała cebula

ząbek czosnku

łyżka jogurtu naturalnego

łyżeczka masła

zioła prowansalskie (lub świeże zioła)

łyżka posiekanej natki pietruszki

garść sera typu feta (lub koziego twarożku, posolonego)

3 suszone pomidory w oliwie

3-4 oliwki

3 łyżki startego parmezanu

pieprz, odrobina soli

oliwa z oliwek

 

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C, w żaroodpornych kokilkach umieszczamy masło i jogurt i wkładamy na 5 minut do piekarnika. W międzyczasie szklimy na patelni z oliwą drobno posiekaną cebulę i czosnek, pod koniec dodajemy zioła prowansalskie. Z piekarnika wyjmujemy kokilki i na warstwie roztopionego masła i jogurtu kładziemy cebulę z czosnkiem i ziołami. Na to wbijamy jajka, które odrobinę solimy i pieprzymy. Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę fetę, pokrojone na kawałki pomidory i oliwki. Całość przykrywamy warstwą startego parmezanu lub innego twardego sera typu parmezan (np. dziugas lub grana padano). Kokilki umieszczamy ponownie w piekarniku, po 2-3 minutach zwiększamy temperaturę do 170 °C i pieczemy ok. 8-10 minut. Jeśli preferujecie mniej ścięte białko, kokilki należy wyjąć po ok. 7 minutach.

Przepis pochodzi z tej strony: http://kuchniaagaty.pl/przepisy/sniadania/sniadaniowe-jajka-zapiekane-ze-smietana-i-swiezymi-ziolami , ale zmodyfikowałam go “podkręcając” smak, by był bardziej śródziemnomorski: dodałam do oryginału fetę i oliwki, a śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym.

Smacznego:)

 

DSC_0113

 

DSC_0123

 

DSC_0121

 

DSC_0122

egg_irfan

P.S. Najlepiej, gdy jajka pochodzą od szczęśliwych kur. Możliwe, że również zakochanych;)

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s