gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Na dobry początek: kawowo-czekoladowa tarta z gruszkami

Leave a comment


Na zewnątrz (“na polu”, jak mówią górale i mówię i ja, z czego wielu śmieje się pod nosem) zrobiło się odrobinę chłodniej. A nam zachciało się czegoś ciepłego i czekoladowego i z dodatkiem pobudzającego espresso. Mój wybór padł na mocno kawową i pysznie czekoladową tartę z gruszkami. Przepis, nieco zmodyfikowany pochodzi z magazynu Weranda Country. Nie ukrywam, że jego lekturę zaczynam od pierwszych stron, gdzie znajduje się  bajecznie kolorowy i ‘smaczny’ dział “Coś pysznego”. Inspiracja zatem płynie dziś z prasy:)

Obraz 051

 

 

KAWOWO-CZEKOLADOWA TARTA Z GRUSZKAMI

Na ciasto:

kopiasta szklanka mąki tortowej
pół kostki zimnego masła
1/3 szklanki cukru pudru

żółtko
szczypta soli

Na nadzienie:
5-6 gruszek w w zalewie (z puszki) lub taka sama ilość świeżych konferencji: pokrojone wzdłuż na pół
1/5 szklanki espresso
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
3 jajka
1/3 szklanki cukru
laska wanilii lub 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki siekanych orzechów laskowych
2 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem, solą i żółtkiem. Wyrabiamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spoż̇ywczą i na ok. 1 godzinę wstawiamy do lodówki. Następnie wykładamy żaroodporną formę ciastem. Ciasto pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Ciasto studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w espresso. Następnie ubijamy jajka z cukrem, aż masa będzie puszysta, dodajemy ziarenka z laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) oraz czekoladę z espresso. Do masy dodajemy posiekane orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Układamy gruszki na podpieczonym cieście i wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 180°C przez ok. 40 minut.

Smacznego:)

 Obraz 048

 

 

Obraz 059-2

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s